Noile opțiuni de anulare și modificare gratuită a datelor de călătorie vin în sprijinul dumneavoastră

 actualizat: 25 septembrie 2020

 

Dragii noștri călători,

Mulți dintre dumneavoastră sunt pe bună dreptate îngrijorați de răspândirea virusului Corona și ezită să își planifice vacanțele.

Pentru a vă decide mai ușor, CARPATOUR alături de toate companiile partenere a decis să extindă opțiunea de anulare și pe cea de modificare gratuită a datelor de călătorie, pentru rezervări noi pe toate destinațiile.

10px
20px
40px

 

 Condiții de călătorie

Grecia, Turcia, Spania, Egipt și alte destinații

actualizat 25 septembrie 2020

 

 

 

 

 

Dragi parteneri,

 

Prevederi ptr Grecia

Începând cu data de 28.07.2020, autoritățile elene au introdus obligativitatea prezentării unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19, prelevat cu maxim 72h înainte de momentul intrării în țară, și pentru pasagerii care sosesc pe aeroporturile din Grecia cu zboruri dinspre România.

 

Aceasta nouă procedură nu exclude posibilitatea testării aleatorii pe aeroporturi  și nici completarea formularului PLF  și prezentarea codului QR, care rămân în continuare obligatorii.

 

Condițiile de intrare pe teritoriul Republicii Elene, pe la punctul de frontieră terestră Kulata-Promachonas, rămân neschimbate: toți călătorii care intră în Grecia prin punctul de frontieră Promachonas-Kulata, sunt obligați să prezinte la sosire un certificat test negativ (PCR) pentru COVID-19, efectuat cu până la 72 de ore înainte de intrarea lor în Grecia, în plus față de formularul PLF care rămâne obligatoriu.

 

Certificatele trebuie să fie în limba engleză și să conțină numele și datele din pașaport sau cartea de identitate. Laboratoarele care efectuează testarea RT-PCR trebuie să fie laboratoare acreditate de autoritățile naționale de acreditare. Certificatele care nu îndeplinesc criteriile de mai sus nu vor fi acceptate.

 

Lista laboratoarelor acreditate o găsiți AICI.

 

Formularul obligatoriu PLF ("Passenger Locator Form") poate fi accesat la linkul:

https://travel.gov.gr

 

Important:

Toate informațiile solicitate trebuie completate corect (ghid în română pentru completare formular PLF AICI) iar la finalizarea completării formularului se va primi pe email confirmarea de completare. Ulterior, va fi transmis un cod QR de către autoritățile grecești.

 

Turiștii trebuie să aibă acest cod QR salvat pe telefon/printat astfel încât să îl poată prezenta la controlul vamal, la sosirea în Grecia.

 

Prin aceste măsuri, guvernul elen dorește să sporească siguranța turiștilor  și să evite lanțurile de infectare.

 

Datorită situației dinamice la nivel internațional, în special pentru cetățenii români, este necesar să verificați pe site-urile oficiale menționate mai jos, condițiile specifice/ restricțiile aplicabile pentru fiecare țară de destinație în  parte.       

 

 

 

 

Turcia: Pentru siguranța pasagerilor, aeroportul din Antalya a decis ca începând din data de 25 august 2020 să se călătorească doar cu bagaj de cală. Nu mai sunt permise bagaje de mână: trolere și bagaje mai mari cu până la 8/10 kg.

Singurele obiecte acceptate ca și bagaj de mână sunt ghiozdane, gentile mici, portofelele și gențile pentru bebeluși. 

 

 

 

Spania:

Ultima actualizare:  12 august 2020

Restricții de intrare pe teritoriul național: NU

Excepții și prevederi privind tranzitul: NU

Recomandări pentru cetățenii români care efectuează deplasări către / dinspre România:

Potrivit unui Ordin al Ministerului de Interne, Spania și-a redeschis frontierele pentru cetățenii europeni pe data de 21 iunie 2020, iar pe 1 iulie 2020 cu Portugalia și alte 14 țări din afara UE care se află pe lista publicată de către autoritățile comunitare.

După data de 21 iunie 2020 a intrat în vigoare Decretul-Lege 21/2020 privind „noua stare de normalitate”, care va fi menținută până când va exista un vaccin sau terapie eficientă împotriva corona-virusului. Decretul 21/2020 privind noua normalitate stabilește o serie de măsuri urgente de prevenire care urmează să producă efecte din faza 3 a planului de relaxare, a cărei depășire va fi decisă de către comunitățile autonome „potrivit criteriilor sanitare și epidemiologice” stabilite de legislația în vigoare.

Persoanele care intră pe teritoriul Spaniei nu sunt obligate să intre în carantină, dar trebuie să completeze:

un chestionar privind starea de sănătate (dacă prezintă simptome COVID-19, dacă a fost în contact cu persoane contagiate sau dacă a fost internat în spital în ultimele 14 zile) la intrarea pe cale aeriană în Spania:

Începând cu data de 1 iulie 2020, înaintea efectuării deplasării, este obligatoriu ca toate persoanele (indiferent de naționalitate sau vârstă) care călătoresc în Regatul Spaniei pe cale aeriană, să completeze și să semneze un formular. Acest formular este disponibil pe website-ul https://spth.gob.es/ sau utilizând aplicația gratuită SPAIN TRAVEL HEALTH (SpTH). În perioada 1 -31 iulie 2020, formularul putea fi completat pe suport de hârtie la bordul aeronavei înainte de aterizarea în Spania. Începând cu 1 august 2020, formularul va fi disponibil NUMAI online la link-ul menționat anterior.

Acest formular trebuie completat de fiecare dintre pasageri, aceștia fiind responsabili pentru a se asigura că informațiile furnizate sunt adevărate și corecte. În cazul în care pasagerul este minor sau o persoană dependentă, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate.

Ulterior semnării formularului (ATENȚIE! întrebările privind starea de sănătate vor putea fi completate cu maxim 2 zile înaintea datei deplasării), se va genera un cod unic QR de sănătate, care va trebui prezentat (pe suport hârtie sau digital) la controlul de sănătate efectuat în aeroportul de destinație. Dacă formularul va fi semnat din aplicație, acesta va apărea în secțiunea „Călătoria mea”, pe lângă primirea unui e-mail, care poate fi imprimat.

Pentru mai multe informații privind procedura care trebuie urmată în cazul unei călătorii de cale aeriană în Regatul Spaniei în această perioadă, acestea sunt disponibile la link-ul https://spth.gob.es/faq.

MĂSURI IMPUSE DE AUTORITĂȚILE REGIONALE DIN SPANIA  

Pentru informații specifice regiunii în care vă veți deplasa, recomandăm consultarea paginilor web ale Consulatelor din circumscripțiile de interes, precum și paginile autorităților regionale spaniole.

https://www.mae.ro/travel-conditions/3747

 

 

 

 

Egipt:

 

Ultima actualizare: 25 septembrie 2020

 

NOU! Pentru turiștii care călătoresc Sharm El Sheikh sau Hurgadha și care nu au efectuat testul PCR cu maxim 72 ore înainte, există posibilitatea de a face testul direct pe aeroportul de la destinație cu doar 30 USD/persoană.

 

 

Ultima actualizare: 1 septembrie 2020

 

Începând cu 1.09.2020 toti turistii care calatoresc in Egipt sunt obligati sa prezinte un un test molecular cu rezultat negativ privind infectia cu SARS-COV2, prelevat cu maxim 72 de ore inainte de intrarea pe teritoriul egiptean!

IMPORTANT! Copiii sub 6 ani sunt scutiti de la efectuarea testului pentru COVID 19!

 

Testele trebuie efectuate in laboratoare acreditate, iar certificatele trebuie sa fie emise in limba engleza si sa contina numele si prenumele persoanei testate, precum si seria si numarul pasaportului calatorului!

Certificatul emis in urma efectuarii testului pentru COVID-19 va fi acceptat DOAR daca indeplineste conditiile de mai jos:

• Contine data si ora efectuarii testului. (Atentie! Aceasta este data de la care se vor contoriza cele 72 de ore)

• Trebuie sa fie eliberat de un laborator acreditat si autorizat si sa contina stampila laboratorului. (Atentie! Certificatul nu trebuie sa prezinte urme de razuire, stergere sau adaugare)

• Sa fie indicat tipul probei recoltate pentru analiza

• Sa fie mentionat ca testul este unul de tip RT - PCR ATENTIE! Companiile Aeriene vor refuza imbarcarea tuturor turistilor (straini sau egipteni) care nu prezinta certificatul cu rezultatul negativ pentru COVID 19!

 

 

 

Austria:

Pentru cetățenii români sau UE care vin din România: Întrarea în Austria este permisă dacă dețin un test negativ pentru SARS-CoV-2 (PCR), nu mai vechi de 72 de ore (de la data prelevării probelor), în limba germană sau engleză. În lipsa acestuia, persoanele respective și cei cu care locuiesc împreună sunt obligați să se supună timp de 10 zile unei carantine la domiciliu (sau într-o locație adecvată), imediat după intrarea în Austria, ale cărei costuri trebuie suportate de către persoana în cauză.

Dacă un test biologic molecular pentru SARS-CoV-2 efectuat în perioada izolării/carantinei este negativ, izolarea/carantina instituită pe perioada celor 10 zile se suspendă. Minorii până la vârsta de 6 ani împliniți sunt exceptați de la efectuarea testului biologic-molecular SARS-CoV-2. Dacă nu poate fi prezentat certificatul medical sau dovada sigură a unei cazări adecvate, intrarea este interzisă. Acest regim se aplică inclusiv turiștilor români. Pentru cetățenii terți (non-UE) care vin din România intrarea este permisă numai cu test negativ, dar sunt obligați să între în carantină la domiciliu timp de 10 zile, pe cheltuiala proprie. Dacă nu pot demonstra existența unei locuințe adecvate pentru carantină, li se interzice accesul.

Persoane care dețin un drept de ședere/reședință în Austria sau într-unul din următoarele state: Andorra, Belgia, Danemarca, Germania, Estonia, Finlanda, Franța, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Luxemburg, Malta, Monaco, Olanda, Norvegia, Polonia, San Marino, Elveția, Slovacia, Slovenia, Cehia, Ungaria, Vatican, Marea Britanie, Cipru, pot intra liber în Austria dacă prezintă un document care să ateste dreptul de ședere / reședința.

 

 

 

Ungaria:

Măsuri aplicabile începând cu data de 1 septembrie 2020, ora 00.00

Autoritățile ungare au anunţat, la data de 30 august, noile măsuri privind condițiile de intrare pe teritoriul Ungariei, măsuri care vor intra în vigoare marţi, 1 septembrie 2020, de la ora 00.00.

Astfel, conform informațiilor comunicate public de către autoritățile ungare, începând cu data de 1 septembrie 2020, cetăţenii străini NU pot intra în Ungaria în scop de şedere, cu excepţia situaţiilor care fac obiectul unei derogări:

pentru participarea la o procedură administrativă sau judecătorească, prin prezentarea unui document eliberat de o instanţă sau de o instituţie;

pentru realizarea unei activități de afaceri sau a unei alte activități profesionale, justificată printr-o invitaţie eliberată de autorităţi publice centrale, locale sau de regii autonome; dacă prezența în Ungaria e justificată de scopuri medicale, prin prezentarea unei scrisori medicale sau a unei alte adeverinţe medicale;

pentru participarea la examene a elevilor şi studenţilor, în cazul în care instituţia de învăţământ atestă acest fapt printr-o adeverinţă;

de asemenea, se pot acorda derogări angajaţilor care lucrează în domeniul transportului de mărfuri când intrarea în ţară vizează deplasarea la punctul de lucru (de plecare a transportului), respectiv întoarcerea în ţară în urma finalizării transportului de mărfuri, dovedită cu adeverinţă de la angajator;

pentru participarea la ceremonii ale unor rude apropiate (căsătorie, deces, botez);

pentru îngrijirea rudelor, conform Articolului V din Codul Civil din Ungaria; pentru participarea la evenimente internaționale în domeniile sportiv, cultural sau religios; pentru alte motive legitime.

 

 

Bulgaria:

Conform noilor prevederi de la data de 14.08.2020:

Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care sosesc din România. Nu există obligativitatea efectuării carantinei de 14 zile și nici obligativitatea prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR) pentru cetățenii români care sosesc din România.

Nu există interdicție în ceea ce privește intrarea pe teritoriul Bulgariei pentru cetățenii români care tranzitează teritoriul Republicii  Bulgaria (indiferent de destinație).

Este permisă intrarea în Bulgaria, fără prezentarea unui test molecular negativ (tip PCR), cetățenilor români care au punct inițial al călătoriei alte state membre UE, Regatul Marii Britanii și Irlandei de Nord, statele părți la Acordul Schengen (inclusiv Republica San Marino, Principatul Andorra, Principatul Monaco și Vatican), Australia, Canada, Georgia, Japonia, Noua Zeelandă, Rwanda, Republica Coreea, Regatul Thailanda, Republica Tunisiană, Republica Orientală a Uruguayului, Emiratele Arabe Unite și Ucraina.

Cetățenii români care au punct inițial al călătoriei orice alte state față de cele menționate anterior au dreptul de intrare în Bulgaria doar în baza prezentării rezultatului unui test molecular negativ (tip PCR), efectuat cu maxim 72 de ore înaintea intrării în țară.     

 

 

 

Croația:

Conform deciziei Autorității Naționale de Protecție Civilă, începând cu 1 iulie 2020, intrarea în Republica Croația este permisă, fără restricții, cetățenilor statelor membre UE, inclusiv cetățeni români, statelor Schengen, statelor Schengen asociate și membrilor familiilor acestora, cetățenilor țărilor terțe care sunt rezidenți pe termen lung în conformitate cu Directiva 2003/109/CE, persoanelor care au dreptul de ședere în conformitate cu alte directive ale UE sau legislația națională sau care au vize naționale pe termen lung.

Aceste persoane nu mai sunt obligate să intre în autoizolare.

Pentru persoanele sus menționate nu există obligativitatea prezentării unui test PCR pentru COVID-19.

Pentru a reduce timpii de așteptare la punctele de frontieră, cetățenilor străini le este recomandat să acceseze website-ul entercroatia.mup.hr și să completeze chestionarul privind intrarea lor în Croația.

La intrarea în Republica Croația, ofițerii de frontieră vor oferi un prospect care conține instrucțiuni și recomandări emise de Institutul Croat de Sănătate Publică, care trebuie respectate în următoarele 14 zile.

 

 

Cipru:

Ultima actualizare:  27 august 2020 

Accesul turiștilor români nu este permis.

 

Ultima actualizare:  19 august 2020

Condițiile aplicabile cetățenilor care intră pe teritoriul Republicii Cipru sunt stabilite în funcție de statele de proveniență, acestea fiind clasificate pe trei categorii, respectiv:

categoria A (pentru care NU se solicită prezentarea unui test negativ pentru infecția cu COVID-19): SM UE și/sau din spațiul Schengen: Austria, Danemarca, Elveția, Estonia, Finlanda, Germania, Irlanda, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania,  Slovacia, Slovenia, Norvegia, Ungaria. State terțe: Canada, Georgia, Noua Zeelandă, Republica Coreea, Thailanda.

categoria B (state considerate cu risc mediu, pentru care este obligatorie prezentarea unui test molecular negativ pentru infecția cu COVID-19): SM UE: Belgia, Croația, Franța, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, Portugalia, Republica Cehă; alte state mici europene: Andorra, Monaco, San Marino, Vatican. State terțe: Japonia, China, Rwanda, Tunisia, Uruguay.

categoria C: Bulgaria, Luxemburg, Malta, România, Suedia, Spania. State terțe: Algeria, Maroc, Muntenegru, Serbia, Australia pentru care accesul este permis numai anumitor categorii de persoane.

Persoanele care călătoresc din state încadrate la categoria C sunt obligate să rămână în autoizolare, la domiciliul declarat, timp de 14 zile.

Persoanele din statele încadrate la categoria C nu pot călători în scop turistic în Republica Cipru.

Începând cu 12 august,  a fost introdusă obligativitatea efectuării cu 48 ore înainte de expirarea perioadei de autoizolare a unui test molecular RT-PCR, costurile fiind suportate de persoanele în cauză. Prețul maxim al textului este de 85 euro. Rezultatul testului trebuie trimis la următoarea adresă de e-mail monada@mphs.moh.gov.cy. În cazul în care rezultatul testului este negativ, se va sfârși perioada de autoizolare.

 

 

Germania:

Ultima actualizare:  21 august 2020

În cursul zilei de 20 august a.c., autoritățile Republicii Federale Germania au actualizat lista „zonelor de risc“ din România stabilită în contextul pandemiei de COVID-19, cu intrare în vigoare la data de 20 august 2020.

Ca urmare a acestei actualizări, județul Vâlcea a fost inclus pe lista “zonelor de risc”, iar județele Ialomița, Mehedinți și Timiș au fost retrase din această categorie.

Astfel, la acest moment, ținând cont de aceste ultime decizii ale autorităților germane, alături de municipiul București, 15 județe din România se află pe lista “zonelor de risc”: Argeș, Bacău, Bihor, Brăila, Brașov, Buzău, Dâmbovița, Galați, Gorj, Ilfov, Neamț, Prahova, Vaslui, Vâlcea, Vrancea.

 

Cehia:

Ultima actualizare:  19 august 2020

Începând cu 1 iulie 2020 autoritățile din Cehia au împărțit statele, pe baza situației epidemiologice, în 2 categorii, respectiv, cu risc scăzut (verde) și cu risc înalt (roșu). Clasificarea se actualizează permanent în funcție de evoluția situației epidemiologice din statele respective.

Începând cu data de 03 august, România a fost inclusă pe lista roșie.

Persoanele care călătoresc din România în Republica Cehia pot intra pe teritoriul ceh fără a justifica scopul călătoriei (spre deosebire de persoanele din statele terțe, aflate pe lista roșie), însă, imediat după intrare, trebuie să își notifice sosirea, telefonic sau prin alt mijloc de comunicare, Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat (hotel, locuință) și să se supună, pe cheltuială proprie, testării pentru COVID-19, în situația în care autoritatea de sănătate publică nu a dispus alte măsuri de carantină.

De asemenea, toate persoanele care au locuit mai mult de 12 ore, în ultimele 14 zile, pe teritoriul României trebuie să își notifice prezența autorităților sanitare, imediat după intrarea pe teritoriul Republicii Cehia, și să prezinte ulterior Direcției de Sănătate Publică pe raza căreia se află locul de reședință declarat un test molecular privind infecția cu COVID-19.

.

 

 

 

Franța:

Începând cu data de 15 iunie a.c., Franța a ridicat restricțiile de circulație la frontierele sale interne europene (terestre, aeriene și maritime). Începând cu această dată, persoanele care vin din spațiul european (statele membre UE, precum și Andorra, Islanda, Liechtenstein, Monaco, Norvegia, Marea Britanie, San Marino, Vatican și Elveția) pot intra fără restricții pe teritoriul francez. Prin urmare, nu mai este necesar documentul justificativ tip și nu se mai aplică măsura de izolare (carantină).  În ce privește carantina, fac excepție anumite cazuri, în special situațiile în care se aplică măsura de reciprocitate. https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pratiques/article/coronavirus-covid-19-14-aout-2020

Începând cu data de 1 iulie a.c., Franța permite accesul pe teritoriul metropolitan persoanelor care vin din următoarele țări terțe**:

Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelandă, Rwanda, Thailanda, Tunisia și Uruguay. **Această listă va fi actualizată de autoritățile franceze la cel puțin 15 zile. Ultima actualizare este din data de 14 august 2020 – https://www.diplomatie.gouv.fr/fr/conseils-aux-voyageurs/informations-pratiques/article/coronavirus-covid-19-14-aout-2020

În actualul context sanitar, autoritățile franceze recomandă insistent amânarea oricărei călătorii / deplasări în țările din afara spațiului european sau în cele sus-menționate.

Intrarea pe teritoriul francez a persoanelor care vin din țări aflate în afara spațiului european sau care nu figurează pe lista sus-menționată este permisă doar în situații specifice, prevăzute de documentul derogatoriu tip (Attestation de déplacement dérogatoire vers la France métropolitaine depuis les pays tiers et déclaration sur l'honneur - https://www.interieur.gouv.fr/Actualites/L-actu-du-Ministere/Attestation-de-deplacement-et-de-voyage).

Începând cu data de 10 august a.c., este obligatorie purtarea măștii de protecție în exterior, în anumite zone aglomerate din Paris și alte 4 departamente din Île-de-France: Hauts-de-Seine, Seine-Saint-Denis și Val-de-Marne, Val-d'Oise. 

 

 

Emiratele Arabe Unite:

Pe baza directivelor recente primite de la guvernul Emiratelor Arabe Unite, găsiți enumerate mai jos reglementările de intrare pe teritoriul Emiratelor Arabe Unite, începând cu 1 august 2020:

 

1. Toți pasagerii care călătoresc în Dubai, inclusiv cei cu zboruri de legătură, trebuie să aibă un certificat de test negativ COVID-19. Aceasta exclude copiii cu vârsta sub 12 ani și pasagerii cu handicap moderat sau sever.

 

2. Data testului nu trebuie să depășească maximum 96 de ore înainte de plecare.

 

3. Pasagerii nu vor fi acceptați fără un certificat de test negativ COVID-19.

 

4. Pentru țările în care guvernul Emiratelor Arabe Unite a specificat un laborator desemnat, certificatul trebuie să provină numai din acele laboratoare. Faceți clic aici pentru a vizualiza lista laboratoarelor desemnate.

 

5. Toți pasagerii trebuie să aducă un certificat de testare tipărit. O versiune digitală de pe un telefon poate fi, de asemenea, acceptată. Dacă certificatul este într-o limbă maternă (diferită de engleză / arabă), personalul stației trebuie să verifice valabilitatea înainte de acceptare.

 

6. Toți pasagerii care călătoresc în Dubai, inclusiv cei cu zboruri de legătură, trebuie să completeze Formularul de Declarație de Sănătate și să îl predea personalului de check-in.

 

7. Toți pasagerii care intră în Dubai vor trebui, de asemenea, să completeze Formularul de Asumare a Carantinei, care va fi furnizat la bord dacă Dubai este destinația lor finală. Acest formular va fi predat personalului Autorității de sănătate din Dubai la sosire, înainte de fnalizarea formalitatilor de sosire și de imigrație la aeroportul din Dubai.

 

 

 

 

 

A fost actualizată lista țărilor / zonelor cu risc epidemiologic ridicat, conform Hotărârii nr 36 din 21.07.2020 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență. Lista intră în vigoare la data de 27.07.2020 ora 0:00:

 

Africa de Sud, Arabia Saudita, Argentina, Armenia, Azerbaidjan, Bahrain, Bolivia, Bosnia si Herțegovina, Brazilia, Capul Verde, Chile, Columbia, Costa Rica, Ecuador, El Salvador, Eswatini, Guatemala, Honduras, Insulele Turks si Caicos, Insulele Virgine ale Statelor Unite, Irak, Israel, Kazahstan, Kârgâzstan, Kosovo, Kuweit, Luxemburg, Macedonia de Nord, Maldive, Mexic, Moldova, Muntenegru, Oman, Palestina, Panama, Peru, Puerto Rico, Qatar, Republica Dominicana, Rusia, Serbia, Singapore, Statele Unite ale Americii, Surinam.

 

 

Detalii privind lista actualizată se regăsesc la:

https://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1890-lista-state-cu-risc-epidemiologic-ridicat-25-07-2020/file 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

actualizat 7 iulie 2020

 

 

A fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea măsurii de izolare:

 

State UE si SEE:

Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria,  Cehia, Cipru, Croația, Danemarca,  Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Insulele Feroe, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Marea Britanie, Monaco, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Tarile de Jos, Ungaria, Vatican.

 

State Terțe:

Algeria, Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Rwanda, Thailanda, Tunisia, Uruguay.

 

Detalii privind lista actualizată se regăsesc la:

http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1855-lista-statelor-exceptate-de-la-masura-de-carantina-6-07-2020/file

 

 

actualizat 1 iulie 2020

 

Începând cu data de 1 iulie, pentru destinația Grecia, se impune completarea unui chestionar on-line. Această completare trebuie realizată cu cel putin 48 de ore înainte de a ajunge pe teritoriul țării.

 

Formularul se acceseaza pe link-ul: https://travel.gov.gr/#/form

 

IMPORTANT: toate informațiile solicitate trebuie completate corect, urmând pașii din ghidul de completare, pe care îl puteti regăsi mai jos.

 

Ghidul de completare se accesează pe link-ul: https://prestige.ro/assets/uploads/DOCUMENTE/indicatii-completare-formular-grecia-01iulie.pdf

 

La finalizarea completării formularului/chestionarului se va primi pe email o confirmare de completare. Ulterior, se trimite un cod QR de către autoritățile grecești. Turiștii trebuie să aibă acest cod QR salvat pe telefon/printat astfel încât să îl poată prezenta la controlul vamal, la sosirea în Grecia. Formularul trebuie completat pentru fiecare persoană care călătorește (inclusiv copii indiferent de vârstă).

 

Confirmare cod QR - model, se accesează pe link-ul: https://prestige.ro/assets/uploads/DOCUMENTE/ModelQRGrecia1iulie.jpg

 

 

 

Turiștii care călătoresc în Spania, au obligația de a completa și semna formularul FCS (Health Control Form) asociat călătoriei, indiferent de nationalitate, vârstă  sau orice alt considerent. Acest formular trebuie completat de fiecare persoană în parte. În cazul turiștilor minori, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate.

 

În urma completării formularului FCS, se va primi pe email un QR code pe care turiștii trebuie să îl prezinte la intrarea în Spania. 

 

Descărcarcați formularul FCS AICI.

 

Pagina de informații a Uniunii Europene

Comisia UE a lansat o platformă online https://reopen.europa.eu/ro/. Acest site este updatat constant și are menirea de a furniza cetățenilor UE informații în ceea ce privește granițele, transportul, serviciile turistice, restricțiile de călătorie și măsurile adoptate în vederea mentinerii sanatatii și sigurantei publice.

Deasemenea, vă recomandăm să consultați în paralel și site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe din Romania, http://www.mae.ro/node/51880. 

 

 

 

 actualizat 22 iunie 2020

 

 

A fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea măsurii de izolare.

În baza Hotărârii nr. 31 din 22.06.2020 privind instituirea excepției de la măsura carantinării / izolării pentru unele țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European și a analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică a fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea masurilor de carantina/izolare.

 

Astfel, începând cu data de 23.06.2020, ora 00.00, sunt exceptate de la măsura carantinării / izolării, dacă sunt asimptomatice, persoanele care vin în România din:

 

Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Franta metropolitana (teritoriul european al Frantei), Germania (cu exceptia districtului Kreis Gutersloh care este zonă galbenă), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.

 

 

Zona Galbenă (izolare la domiciliu timp de 14 zile / carantină*): Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internațională dintr-o țară care nu face parte din lista țărilor exceptate. Izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

 

Detalii privind lista actualizată se regasesc la: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1823-lista-statelor-exceptate-de-la-masura-de-carantina-22-06-2020/file

 

 

Reamintim că,  pentru persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

 

 

 

actualizat 11 iunie 2020

 

 

Hotarârea nr 28 din 11.06.2020: Pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică, se aprobă exceptarea de la măsura de auto-izolare doar pentru persoanele care sosesc în România din statele Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European după cum urmează:

 

Germania, Cehia, Bulgaria, Malta, Austria, Norvegia, Lituania, Cipru, Elveția, Monaco, Ungaria, Letonia, Grecia, Islanda, Slovenia, Slovacia, Croația și Liechtenstein.

 

 

 

Ținând cont de situația actuală, cursele charter spre Turcia și Egipt, programate până în data de 17.07 nu se vor opera din cauza crizei mondiale provocate de Covid-19.

 

 

Vă facem cunoscută lista oficială a țărilor care nu necesită auto-izolare la întoarcerea din vacanță:

 

Hotarârea nr 28 din 11.06.2020: Pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică, se aprobă exceptarea de la măsura de auto-izolare doar pentru persoanele care sosesc în România din statele Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European după cum urmează:

Germania, Cehia, Bulgaria, Malta, Austria, Norvegia, Lituania, Cipru, Elveția, Monaco, Ungaria, Letonia, Grecia, Islanda, Slovenia, Slovacia, Croația și Liechtenstein.

 

Pentru întrebări sau solicitări, nu ezitați să ne contactați!

 

 

 

 

Începând cu 2.07.2020 se reiau cursele charter spre Rodos, Creta, iar din 18.07.2020 spre Antalya și Hurghada.

 

 

 

  

Rezervă fără cheltuieli, sejururi în Caraibe în decembrie 2020 !

Extindem promoția până în decembrie 2020 pentru rezervări fără cheltuieli, pentru următoarele destinații: Punta Cana, Riviera Maya și Varadero. De asemenea am extins promoția cu taxele de anulare la 0 € cu până la 15 zile înainte de plecare spre Punta Cana, Riviera Maya și Varadero. Promoția este valabilă pentru toate rezervările înregistrate, până pe 30 iunie, cu plecare până pe 19 decembrie, inclusiv iulie și august.

 

 

 

 

Grecia deschide sezonul turistic 2020

26.05.2020 Grecia a anunțat că va acoperi costurile tratamentului și al cazării in hoteluri special amenajate pentru turiștii care au fost testați pozitiv Covid-19, în decursul vacanței în Grecia: „Scopul nostru este să asigurăm condiții de siguranță maximă pentru rezidenți și turiști”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas.

Ministerul Turismului din Grecia a lansat protocoalele de sănătate care urmează să fie aplicate în toate hotelurile din țară pentru redeschiderea și buna funcționare a acestora în condițiile datorate pandemiei Covid-19.

Planul de acțiune pentru prevenirea, gestionarea și limitarea răspândirii virusului personalului și oaspeților trebuie să respecte recomandările organizației de sănătate publică a Greciei - EODY și va fi revizuit în conformitate cu evoluția situației.

·         Toate hotelurile sunt obligate ca pe parcursul întregului sezon, să colaboreze cu un medic pentru prestarea de servicii medicale de prim ajutor, precum și pentru testarea și gestionarea cazurilor suspecte de Covid – 19 (persoanelor care au fost expuse direct la virus și / sau prezintă simptome: febră, dificultăți de respirație, tuse uscată).


Cazare

·         Completarea fișei de înregistrare se va face de către recepționer, datele fiind furnizate de către client. Acesta din urma, va trebui doar să semneze.

·         Instalare covorașe dezinfectante și dispozitive cu gel dezinfectant la intrările principale.

·         Instalare dispozitive cu dezinfectant la recepție, lifturi și alte zone publice din hotel.

·     Pentru păstrarea distanței sociale recomandate, unde este posibil se vor asigura culoare prestabilite în zonele aglomerate și vor fi marcate locurile de așteptare la recepție, lifturi și restaurant. Se recomandă evitarea utilizării ascensoarelor decât atunci când acest lucru este necesar.

·         Pentru plata costurilor hotelului, sunt recomandate cardurile de credit sau de debit (numerar trebuie acceptat numai în cazuri excepționale). Facturile, notele de plată și chitanțele se recomandă a fi trimise prin e-mail.

·         Prelungirea obligatorie a duratei de check-out și check-in între sejururi (check out până la 11:00 și check-in de la 15:00), astfel încât camerele să poată fi curățate, dezinfectate și aerisite complet prin ventilație naturală.

·         În unele unități de cazare va fi  interzis accesul sau vizitele persoanelor străinePersonal hotelier

·         Toți membrii personalului trebuie să fie instruiți cu privire la modul în care se transmite virusul Covid – 19 pentru a putea oferi informații oaspeților precum și cu privire la practicile de curățare și dezinfectare a spațiilor identificate cu risc de contaminare. Totodată, aceștia vor fi obligați să respecte regulile de igienă pentru a evita transmiterea virusului (spălarea frecventă a mâinilor, evitarea strângerilor de mână, distanțarea fizică, evitarea contactului mâinilor cu față).

·         Toți membrii personalului vor purta echipament personal de protecție (mască și mănuși) iar starea lor de sănătate va fi monitorizată zilnic.

 

Comunicare

·         Toate hotelurile vor informa periodic angajații, oaspeții, antreprenorii, furnizorii, vizitatorii și publicul larg cu privire la măsurile planului lor de acțiune.

·         În limita posibilităților, se recomandă a fi eliminate din zonele publice și din camere, revistele, pliantele, hârtiile și alte materiale printate. Informațiile vor fi actualizate în format electronic, fie pe site-ul hotelului fie în spațiile comune ale acestora.

·          Anumite hoteluri vor încuraja check-in-urile online, comenzi room service, programări SPA și restaurante a la carte prin aplicații smartphone.

 

Curățenie, dezinfectare, menaj (camere și zone publice)

·         Se vor dezinfecta constant toate punctele de contact (chei, mânere, balustrade, întrerupătoare, robineți, blaturi, butoane lift, cartele acces cameră, meniuri din restaurant etc.).

·         Cu aprobarea prealabilă a oaspetelui, curățenia și dezinfectarea camerelor se va efectua doar la check-in/check-out, iar schimbul de lenjerie și menajul se vor efectua doar la cerere. Posibilitatea de a face menajul zilnic rămâne valabilă, pentru oaspeții care solicită astfel.

·         Este recomandat ca telecomenzile TV  și climatizare să fie acoperite cu huse de unică folosință. 

·         Recomandăm evitarea pe cât posibil a utilizării aerului condiționat. 

 

Servicii alimentare - restaurante (a la carte, tip bufet, săli pentru mic dejun) și baruri (interioare și exterioare)

·         Unde este posibil, accesul la restaurant se va face pe o singură intrare, mesele vor fi amplasate la o distanță de 1,5- 2 metri între ele și numărul de persoane la o masă va fi limitat la 4-6 (în funcție de dimensiunea familiei), iar bufetul poate fi amplasat în mai multe zone, pentru a se evita aglomerarea spațiului.

·         Personalul care va servi la bufet va purta măști și mănuși de protecție și va înmâna preparatele selectate de oaspeți, tacâmurile și vesela, pentru a evita atingerea lor de mai multe persoane.

·         În cazul în care, numărul oaspeților va fi mai mare decât capacitatea maximă admisă în restaurant, respectând distanța impusă, este posibil să se stabilească anumite intervale orare în care se va lua masa, pe serii, în funcție de preferințele turiștilor communicate încă de la momentul cazării. Spre exemplu, la micul dejun acesta va putea fi servit în 2 serii: 07:30 – 09:00, 09:30 – 10:30.

·         În pauza dintre seriile de servire se vor dezinfecta mesele, scaunele, aparatele din restaurant (aparate cafea, aparate prăjit paine etc.).

 

Piscine și alte facilități de agrement  

·         La piscină și la plajă șezlongurile vor fi igienizate după fiecare utilizare și se vor  aplica măsuri de distanțare socială (minim 2 m distanță între șezlonguri)

·         Sunt autorizate să funcționeze doar piscinele situate în spații exterioare, se aplică masuri de distanțare socială. Experții în Sănătate Publică  au afirmat faptul că datorită cantității de clor noul coronavirus nu trăiește în apa din piscine. Totodată, specialiștii afirmă că este aproape imposibil ca virusul să se dezvolte în apa sărată a oceanelor și a mărilor. 

·         Programul de divertisment va suferi modificări și va fi adaptat astfel încât să fie respectate condițiile de distanțare socială.

·         Nu se va impune purtarea măștii în spațiile exterioare precum și la plajă dar se recomandă distanțarea socială.

 

Locuri de joacă

·         În conformitate cu cadrul legal actual, trebuie evitată supraaglomerarea și se aplică reguli de distanțare socială.

 

Servicii SPA

·         În conformitate cu cadrul legal actual, se aplică reguli de distanțare socială (distanța de doi metri între membrii personalului și al oaspeților). Oaspețiilor li se permite accesul numai pe baza unei programări prealabile.

Magazine care operează în hoteluri

 

·         În conformitate cu cadrul legal actual, se aplică reguli de distanțare socială. Marcajele speciale ale podelei vor fi utilizate pentru ca oaspeții să mențină distanța corespunzătoare (1,5 metri) unul de celălalt.

 

 

 

 

Grecia: sezonul turistic 2020 
18.05.2020

 

Grecia implementează o serie de măsuri de repornire a activitaților zilnice, astfel începând din 18.05.2020 sunt deschise publicului siturile arheologice, lăcașurile de cult și plajele publice, transportul în comun și autobuzele turistice  - respectându-se protocoalele de siguranță și distanțare socială pentru a evita transmiterea și răspândirea virusului COVID-19. 

 

Începând cu 25.05.2020 repornește turismul intern și se deschid unitățile de servire a meselor, precum restaurante, taverne, baruri etc.

 

 

Grecia își deschide din nou porțile către turiștii străini fără a fi nevoie un certificat care să ateste că nu sunt infectați cu coronavirus și fără carantină, începând din 15 iunie 2020. Inițial, le va fi permisă intrarea cetățenilor din aproximativ 20 de țări, printre care țările balcanice (inclusiv Romania) și cele din nordul Europei -  în funcție de datele epidemiologice din țările respective. Cu toate acestea, va exista posibilitea testării aleatorii, a anunțat miercuri 20.05.2020* ministrul turismului Haris Theoharis.

 

Principalele date ale calendarului de deschidere a turismului din Grecia:


       Luna MAI:

  • 25 mai, se deschide turismul intern
  • 25 mai, deschiderea sezonului pentru yachting
  • 29 mai, se deschid camping-urile

 


       Luna IUNIE: 

  • 1 iunie, deschiderea hotelurilor ce dețin licență anuală
  • 15 iunie, deschiderea  hotelurilor ce dețin licență sezonieră
  • 15 iunie, deschiderea Aeroportului Internațional din Atena Eleftherios Venizelos pt. zboruri în/din toate țările
  •  


        Luna IULIE:

  • 1 iulie, deschiderea tuturor aeroporturilor regionale pt. zboruri din toate țările, pe baza caracteristicilor epidemiologice
  • 15 iulie, se elimină treptat restricțiile rămase în vigoare până la această dată

 

 

 

Comunicat de presă, din partea Ministerului Turismului din Republica Elenă

17 aprilie 2020

 

 

 

A fost publicat continutul actului legislativ cu tema „Măsuri pentru abordarea  consecințelor continue ale pandemiei de coronavirus COVID-19 și a altor dispoziții urgente”, care include și aspecte legate de turism.

 

Prin acest act legislativ se oferă o soluție cu privire la problema principală a anulărilor de călătorie. Dispoziția se referă la contestarea contractelor între companiile de turism și clienții acestora pentru furnizarea de servicii turistice individuale sau sub forma unui sejur organizat (pachet) si care sunt contestate pentru perioada 25 februarie 2020 și 30 septembrie 2020.

 

Se prevede ca, după contestatie, companiei turistice care este obligata sa returneze clientului orice suma pe care a achitat-o in avans, garantie, angajament, plata partiala sau integrala sau in orice alta forma pentru executarea contractului, i se ofera posibilitatea de a acorda clientului în loc de returnarea banilor contravaloarea acestora sub forma unui voucher valabil 18 luni de la data emiterii acestuia. Compania turistică informează clientul în scris despre oferta emiterii vocher-ului în termen de treizeci (30) zile de la data contestarii contractului sau, în cazul în care contractul a fost reziliat înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ, în termen de treizeci (30) zile de la intrarea în vigoare a prezentului document. În cazul în care compania turistică nu informează în scris clientul despre oferta emiterii voucher-ului în termen de 30 de zile, compania turistică este obligată să returneze clientului suma datorată.