Noile opțiuni de anulare și modificare gratuită a datelor de călătorie vin în sprijinul dumneavoastră

 actualizat:25 iunie 2020

 

Dragii noștri călători,

Mulți dintre dumneavoastră sunt pe bună dreptate îngrijorați de răspândirea virusului Corona și ezită să își planifice vacanțele.

Pentru a vă decide mai ușor, CARPATOUR alături de toate companiile partenere a decis să extindă opțiunea de anulare și pe cea de modificare gratuită a datelor de călătorie, pentru rezervări noi pe toate destinațiile.

10px
20px
40px

 

 Condiții de călătorie

Grecia, Spania, Turcia și alte destinații

actualizat 10 iulie 2020

 

 

 

 

 

Dragi parteneri,

 

 

Turiștii care călătoresc în Spania, au obligația de a completa și semna formularul FCS (Health Control Form) asociat călătoriei, indiferent de nationalitate, vârstă  sau orice alt considerent. Acest formular trebuie completat de fiecare persoană în parte. În cazul turiștilor minori, formularul poate fi completat de către tutore, care va fi responsabil pentru veridicitatea informațiilor furnizate.

 

În urma completării formularului FCS, se va primi pe email un QR code pe care turiștii trebuie să îl prezinte la intrarea în Spania. 

 

Descărcarcați formularul FCS AICI.

 

Pagina de informații a Uniunii Europene

Comisia UE a lansat o platformă online https://reopen.europa.eu/ro/. Acest site este updatat constant și are menirea de a furniza cetățenilor UE informații în ceea ce privește granițele, transportul, serviciile turistice, restricțiile de călătorie și măsurile adoptate în vederea mentinerii sanatatii și sigurantei publice.

 

Deasemenea, vă recomandăm să consultați în paralel și site-ul oficial al Ministerului Afacerilor Externe din Romania, http://www.mae.ro/node/51880. 

 

 

 

 

 

actualizat 7 iulie 2020

 

 

A fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea măsurii de izolare:

 

State UE si SEE:

Andorra, Austria, Belgia, Bulgaria,  Cehia, Cipru, Croația, Danemarca,  Elveția, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Insulele Feroe, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Marea Britanie, Monaco, Norvegia, Polonia, Slovacia, Slovenia, Spania, Tarile de Jos, Ungaria, Vatican.

 

State Terțe:

Algeria, Australia, Canada, Coreea de Sud, Georgia, Japonia, Maroc, Noua Zeelanda, Rwanda, Thailanda, Tunisia, Uruguay.

 

Detalii privind lista actualizată se regăsesc la:

http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1855-lista-statelor-exceptate-de-la-masura-de-carantina-6-07-2020/file

 

 

actualizat 1 iulie 2020

 

Începând cu data de 1 iulie, pentru destinația Grecia, se impune completarea unui chestionar on-line. Această completare trebuie realizată cu cel putin 48 de ore înainte de a ajunge pe teritoriul țării.

 

Formularul se acceseaza pe link-ul: https://travel.gov.gr/#/form

 

IMPORTANT: toate informațiile solicitate trebuie completate corect, urmând pașii din ghidul de completare, pe care îl puteti regăsi mai jos.

 

Ghidul de completare se accesează pe link-ul: https://prestige.ro/assets/uploads/DOCUMENTE/indicatii-completare-formular-grecia-01iulie.pdf

 

La finalizarea completării formularului/chestionarului se va primi pe email o confirmare de completare. Ulterior, se trimite un cod QR de către autoritățile grecești. Turiștii trebuie să aibă acest cod QR salvat pe telefon/printat astfel încât să îl poată prezenta la controlul vamal, la sosirea în Grecia. Formularul trebuie completat pentru fiecare persoană care călătorește (inclusiv copii indiferent de vârstă).

 

Confirmare cod QR - model, se accesează pe link-ul: https://prestige.ro/assets/uploads/DOCUMENTE/ModelQRGrecia1iulie.jpg

 

 

 

 

 actualizat 22 iunie 2020

 

 

A fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea măsurii de izolare.

În baza Hotărârii nr. 31 din 22.06.2020 privind instituirea excepției de la măsura carantinării / izolării pentru unele țări din Uniunea Europeană și din Spațiul Economic European și a analizei efectuate de Institutul Naţional de Sănătate Publică a fost actualizată lista statelor exceptate de la aplicarea masurilor de carantina/izolare.

 

Astfel, începând cu data de 23.06.2020, ora 00.00, sunt exceptate de la măsura carantinării / izolării, dacă sunt asimptomatice, persoanele care vin în România din:

 

Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Elveția, Estonia, Finlanda, Franta metropolitana (teritoriul european al Frantei), Germania (cu exceptia districtului Kreis Gutersloh care este zonă galbenă), Grecia, Irlanda, Islanda, Italia, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria.

 

 

Zona Galbenă (izolare la domiciliu timp de 14 zile / carantină*): Toate persoanele asimptomatice care sosesc dintr-o călătorie internațională dintr-o țară care nu face parte din lista țărilor exceptate. Izolarea se aplică tuturor persoanelor care locuiesc la aceeași adresă.

 

Detalii privind lista actualizată se regasesc la: http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19/1823-lista-statelor-exceptate-de-la-masura-de-carantina-22-06-2020/file

 

 

Reamintim că,  pentru persoanele care vin în România din ţările care fac obiectul excepţiei de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din ţara respectivă, nu au stat cel puţin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuinţa/ locaţia declarată, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparţinătorii, după caz.

 

 

 

 

actualizat 11 iunie 2020

 

 

Hotarârea nr 28 din 11.06.2020: Pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică, se aprobă exceptarea de la măsura de auto-izolare doar pentru persoanele care sosesc în România din statele Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European după cum urmează:

 

Germania, Cehia, Bulgaria, Malta, Austria, Norvegia, Lituania, Cipru, Elveția, Monaco, Ungaria, Letonia, Grecia, Islanda, Slovenia, Slovacia, Croația și Liechtenstein.

 

 

 

Ținând cont de situația actuală, cursele charter spre Turcia și Egipt, programate până în data de 17.07 nu se vor opera din cauza crizei mondiale provocate de Covid-19.

 

 

Vă facem cunoscută lista oficială a țărilor care nu necesită auto-izolare la întoarcerea din vacanță:

 

Hotarârea nr 28 din 11.06.2020: Pe baza analizei efectuate de Institutul Național de Sănătate Publică, se aprobă exceptarea de la măsura de auto-izolare doar pentru persoanele care sosesc în România din statele Uniunii Europene sau ale Spațiului Economic European după cum urmează:

Germania, Cehia, Bulgaria, Malta, Austria, Norvegia, Lituania, Cipru, Elveția, Monaco, Ungaria, Letonia, Grecia, Islanda, Slovenia, Slovacia, Croația și Liechtenstein.

 

Pentru întrebări sau solicitări, nu ezitați să ne contactați!

 

 

 

 

Începând cu 2.07.2020 se reiau cursele charter spre Rodos, Creta, iar din 18.07.2020 spre Antalya și Hurghada.

 

 

 

  

Rezervă fără cheltuieli, sejururi în Caraibe în decembrie 2020 !

Extindem promoția până în decembrie 2020 pentru rezervări fără cheltuieli, pentru următoarele destinații: Punta Cana, Riviera Maya și Varadero. De asemenea am extins promoția cu taxele de anulare la 0 € cu până la 15 zile înainte de plecare spre Punta Cana, Riviera Maya și Varadero. Promoția este valabilă pentru toate rezervările înregistrate, până pe 30 iunie, cu plecare până pe 19 decembrie, inclusiv iulie și august.

 

 

 

 

Grecia deschide sezonul turistic 2020

26.05.2020 Grecia a anunțat că va acoperi costurile tratamentului și al cazării in hoteluri special amenajate pentru turiștii care au fost testați pozitiv Covid-19, în decursul vacanței în Grecia: „Scopul nostru este să asigurăm condiții de siguranță maximă pentru rezidenți și turiști”, a declarat purtătorul de cuvânt al Guvernului, Stelios Petsas.

Ministerul Turismului din Grecia a lansat protocoalele de sănătate care urmează să fie aplicate în toate hotelurile din țară pentru redeschiderea și buna funcționare a acestora în condițiile datorate pandemiei Covid-19.

Planul de acțiune pentru prevenirea, gestionarea și limitarea răspândirii virusului personalului și oaspeților trebuie să respecte recomandările organizației de sănătate publică a Greciei - EODY și va fi revizuit în conformitate cu evoluția situației.

·         Toate hotelurile sunt obligate ca pe parcursul întregului sezon, să colaboreze cu un medic pentru prestarea de servicii medicale de prim ajutor, precum și pentru testarea și gestionarea cazurilor suspecte de Covid – 19 (persoanelor care au fost expuse direct la virus și / sau prezintă simptome: febră, dificultăți de respirație, tuse uscată).


Cazare

·         Completarea fișei de înregistrare se va face de către recepționer, datele fiind furnizate de către client. Acesta din urma, va trebui doar să semneze.

·         Instalare covorașe dezinfectante și dispozitive cu gel dezinfectant la intrările principale.

·         Instalare dispozitive cu dezinfectant la recepție, lifturi și alte zone publice din hotel.

·     Pentru păstrarea distanței sociale recomandate, unde este posibil se vor asigura culoare prestabilite în zonele aglomerate și vor fi marcate locurile de așteptare la recepție, lifturi și restaurant. Se recomandă evitarea utilizării ascensoarelor decât atunci când acest lucru este necesar.

·         Pentru plata costurilor hotelului, sunt recomandate cardurile de credit sau de debit (numerar trebuie acceptat numai în cazuri excepționale). Facturile, notele de plată și chitanțele se recomandă a fi trimise prin e-mail.

·         Prelungirea obligatorie a duratei de check-out și check-in între sejururi (check out până la 11:00 și check-in de la 15:00), astfel încât camerele să poată fi curățate, dezinfectate și aerisite complet prin ventilație naturală.

·         În unele unități de cazare va fi  interzis accesul sau vizitele persoanelor străinePersonal hotelier

·         Toți membrii personalului trebuie să fie instruiți cu privire la modul în care se transmite virusul Covid – 19 pentru a putea oferi informații oaspeților precum și cu privire la practicile de curățare și dezinfectare a spațiilor identificate cu risc de contaminare. Totodată, aceștia vor fi obligați să respecte regulile de igienă pentru a evita transmiterea virusului (spălarea frecventă a mâinilor, evitarea strângerilor de mână, distanțarea fizică, evitarea contactului mâinilor cu față).

·         Toți membrii personalului vor purta echipament personal de protecție (mască și mănuși) iar starea lor de sănătate va fi monitorizată zilnic.

 

Comunicare

·         Toate hotelurile vor informa periodic angajații, oaspeții, antreprenorii, furnizorii, vizitatorii și publicul larg cu privire la măsurile planului lor de acțiune.

·         În limita posibilităților, se recomandă a fi eliminate din zonele publice și din camere, revistele, pliantele, hârtiile și alte materiale printate. Informațiile vor fi actualizate în format electronic, fie pe site-ul hotelului fie în spațiile comune ale acestora.

·          Anumite hoteluri vor încuraja check-in-urile online, comenzi room service, programări SPA și restaurante a la carte prin aplicații smartphone.

 

Curățenie, dezinfectare, menaj (camere și zone publice)

·         Se vor dezinfecta constant toate punctele de contact (chei, mânere, balustrade, întrerupătoare, robineți, blaturi, butoane lift, cartele acces cameră, meniuri din restaurant etc.).

·         Cu aprobarea prealabilă a oaspetelui, curățenia și dezinfectarea camerelor se va efectua doar la check-in/check-out, iar schimbul de lenjerie și menajul se vor efectua doar la cerere. Posibilitatea de a face menajul zilnic rămâne valabilă, pentru oaspeții care solicită astfel.

·         Este recomandat ca telecomenzile TV  și climatizare să fie acoperite cu huse de unică folosință. 

·         Recomandăm evitarea pe cât posibil a utilizării aerului condiționat. 

 

Servicii alimentare - restaurante (a la carte, tip bufet, săli pentru mic dejun) și baruri (interioare și exterioare)

·         Unde este posibil, accesul la restaurant se va face pe o singură intrare, mesele vor fi amplasate la o distanță de 1,5- 2 metri între ele și numărul de persoane la o masă va fi limitat la 4-6 (în funcție de dimensiunea familiei), iar bufetul poate fi amplasat în mai multe zone, pentru a se evita aglomerarea spațiului.

·         Personalul care va servi la bufet va purta măști și mănuși de protecție și va înmâna preparatele selectate de oaspeți, tacâmurile și vesela, pentru a evita atingerea lor de mai multe persoane.

·         În cazul în care, numărul oaspeților va fi mai mare decât capacitatea maximă admisă în restaurant, respectând distanța impusă, este posibil să se stabilească anumite intervale orare în care se va lua masa, pe serii, în funcție de preferințele turiștilor communicate încă de la momentul cazării. Spre exemplu, la micul dejun acesta va putea fi servit în 2 serii: 07:30 – 09:00, 09:30 – 10:30.

·         În pauza dintre seriile de servire se vor dezinfecta mesele, scaunele, aparatele din restaurant (aparate cafea, aparate prăjit paine etc.).

 

Piscine și alte facilități de agrement  

·         La piscină și la plajă șezlongurile vor fi igienizate după fiecare utilizare și se vor  aplica măsuri de distanțare socială (minim 2 m distanță între șezlonguri)

·         Sunt autorizate să funcționeze doar piscinele situate în spații exterioare, se aplică masuri de distanțare socială. Experții în Sănătate Publică  au afirmat faptul că datorită cantității de clor noul coronavirus nu trăiește în apa din piscine. Totodată, specialiștii afirmă că este aproape imposibil ca virusul să se dezvolte în apa sărată a oceanelor și a mărilor. 

·         Programul de divertisment va suferi modificări și va fi adaptat astfel încât să fie respectate condițiile de distanțare socială.

·         Nu se va impune purtarea măștii în spațiile exterioare precum și la plajă dar se recomandă distanțarea socială.

 

Locuri de joacă

·         În conformitate cu cadrul legal actual, trebuie evitată supraaglomerarea și se aplică reguli de distanțare socială.

 

Servicii SPA

·         În conformitate cu cadrul legal actual, se aplică reguli de distanțare socială (distanța de doi metri între membrii personalului și al oaspeților). Oaspețiilor li se permite accesul numai pe baza unei programări prealabile.

Magazine care operează în hoteluri

 

·         În conformitate cu cadrul legal actual, se aplică reguli de distanțare socială. Marcajele speciale ale podelei vor fi utilizate pentru ca oaspeții să mențină distanța corespunzătoare (1,5 metri) unul de celălalt.

 

 

 

 

Grecia: sezonul turistic 2020 
18.05.2020

 

Grecia implementează o serie de măsuri de repornire a activitaților zilnice, astfel începând din 18.05.2020 sunt deschise publicului siturile arheologice, lăcașurile de cult și plajele publice, transportul în comun și autobuzele turistice  - respectându-se protocoalele de siguranță și distanțare socială pentru a evita transmiterea și răspândirea virusului COVID-19. 

 

Începând cu 25.05.2020 repornește turismul intern și se deschid unitățile de servire a meselor, precum restaurante, taverne, baruri etc.

 

 

Grecia își deschide din nou porțile către turiștii străini fără a fi nevoie un certificat care să ateste că nu sunt infectați cu coronavirus și fără carantină, începând din 15 iunie 2020. Inițial, le va fi permisă intrarea cetățenilor din aproximativ 20 de țări, printre care țările balcanice (inclusiv Romania) și cele din nordul Europei -  în funcție de datele epidemiologice din țările respective. Cu toate acestea, va exista posibilitea testării aleatorii, a anunțat miercuri 20.05.2020* ministrul turismului Haris Theoharis.

 

Principalele date ale calendarului de deschidere a turismului din Grecia:


       Luna MAI:

  • 25 mai, se deschide turismul intern
  • 25 mai, deschiderea sezonului pentru yachting
  • 29 mai, se deschid camping-urile

 


       Luna IUNIE: 

  • 1 iunie, deschiderea hotelurilor ce dețin licență anuală
  • 15 iunie, deschiderea  hotelurilor ce dețin licență sezonieră
  • 15 iunie, deschiderea Aeroportului Internațional din Atena Eleftherios Venizelos pt. zboruri în/din toate țările
  •  


        Luna IULIE:

  • 1 iulie, deschiderea tuturor aeroporturilor regionale pt. zboruri din toate țările, pe baza caracteristicilor epidemiologice
  • 15 iulie, se elimină treptat restricțiile rămase în vigoare până la această dată

 

 

 

Comunicat de presă, din partea Ministerului Turismului din Republica Elenă

17 aprilie 2020

 

 

 

A fost publicat continutul actului legislativ cu tema „Măsuri pentru abordarea  consecințelor continue ale pandemiei de coronavirus COVID-19 și a altor dispoziții urgente”, care include și aspecte legate de turism.

 

Prin acest act legislativ se oferă o soluție cu privire la problema principală a anulărilor de călătorie. Dispoziția se referă la contestarea contractelor între companiile de turism și clienții acestora pentru furnizarea de servicii turistice individuale sau sub forma unui sejur organizat (pachet) si care sunt contestate pentru perioada 25 februarie 2020 și 30 septembrie 2020.

 

Se prevede ca, după contestatie, companiei turistice care este obligata sa returneze clientului orice suma pe care a achitat-o in avans, garantie, angajament, plata partiala sau integrala sau in orice alta forma pentru executarea contractului, i se ofera posibilitatea de a acorda clientului în loc de returnarea banilor contravaloarea acestora sub forma unui voucher valabil 18 luni de la data emiterii acestuia. Compania turistică informează clientul în scris despre oferta emiterii vocher-ului în termen de treizeci (30) zile de la data contestarii contractului sau, în cazul în care contractul a fost reziliat înainte de intrarea în vigoare a prezentului act normativ, în termen de treizeci (30) zile de la intrarea în vigoare a prezentului document. În cazul în care compania turistică nu informează în scris clientul despre oferta emiterii voucher-ului în termen de 30 de zile, compania turistică este obligată să returneze clientului suma datorată.